Home » , » Kenapa vitamin C wajib untuk perokok?

Kenapa vitamin C wajib untuk perokok?

Kenapa vitamin C wajib untuk perokok?

Perokok dan orang terdekat terdedah kepada radikal bebas yang wujud dalam bahan kimia dalam rokok tersebut.

Apabila perokok dan orang sekeliling menghidu asap rokok, bahan kimia tersebut akan memasuki tubuh dan merosakkan sel-sel sihat dalam tubuh.

Jangan tak tahu bahawa asap rokok mengandungi lebih dari 1000 jenis bahan kimia merbahaya. Setiap bahan kimia ini mampu menyumbang kepada penambahan radikal bebas dalam tubuh kita.

Radikal bebas ini pulak punca kepada sel tidak sihat. Apabila sel tidak sihat, ia tidak dapat berfungsi dengan optimum dan salah satu tanda lain, perokok akan kelihatan lebih tua sari umurnya terutama individu perokok tegar.

Maka, disini peranan vitamin C bermula. Vitamin C yang kaya antioksidan mampu memusnahkan radikal-radikal bebas yang bermaharajalela dalam tubuh.

Selain itu, vitamin C mampu meningkatkan sistem imun kepada perokok. Ini kerana tubuh perokok akan rendah sistem imun kerana sel-sel yang banyak tidak sihat. Kehadiran vitamin C dengan dos yang lebih tinggi berbanding individu biasa mampu memperbaiki keadaan tersebut.

Adakah vitamin C mampu menghentikan rasa ingin merokok?

Bagi saya jika sel-sel banyak yang sihat, ia akan menolak rasa ingin merokok. Walau bagaimanapun keazaman dan niat itu paling utama.

Secara normal, jika individu itu sihat, tubuh akan memberi reaksi negatif jika ada unsur tidak baik memasuki badan. Tetapi jika diabaikan penolakan tersebut, lama kelamaan tubuh menjadi biasa dan boleh menerima.

Sebaiknya, jika tidak mampu berhenti merokok, sila konsisten dengan Vitamin C agar setidak-tidaknya ada sebahagian usaha untuk membaiki kerosakan akibat asap rokok.

Jika mampu, sebaiknya di tambah VIVIX kerana VIVIX mempunyai antioksidan yang sangat tinggi. Ia sangat di syorkan untuk perokok selain vitamin C

Berapa harga sebotol?

Untuk bukan ahli, harga sebotol dalam RM92 dan ia sangat berbaloi kerana sebotol mengandungi 180 tablet dan penggunaan selama 6 bulan (1 biji sehari).

Cuma untuk perokok, kita mengesyorkan mengambil 2-3 biji sehari mengikut kekerapan merokok. Jika tegar, mungkin perlu 6 biji sehari.

Yang paling best, vitamin C Shaklee ini tiada istilah pembaziran.

Kenapa?

Sila baca artikel saya berkenaan Vitamin C ini.


Harga pos RM10.60 (Semenanjung), RM21.20 (Sabah/Sarawak).


Penafian! Segala maklumat mengenai produk di blog ini bukanlah bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...