Home » , , , » Siapa Raja Herba?

Siapa Raja Herba?

Raja HerbaAlfalfa adalah tumbuhan yang bukan berasal dari negara kita, jadi bagi sesetengah individu Alfalfa ni herba yang tidak dikenali.

Alfalfa sebenarnya sejenis tumbuhan/herba yang kaya dengan nutrisi. 

Kenapa dikatakan Alfalfa kaya nutrisi?

Ia kerana Alfalfa ini akarnya mampu tumbuh jauh ke dalam bumi maka mineral dan nutrisi yang ia mendapatkan itu sangat banyak.


Malah, Alfalfa Shaklee sangat istimewa kerana ia hanya dituai pada usia matang iaitu 2 tahun. Maka, tidak hairan terlalu banyak khasiat yang terkandung dalamnya.Alfalfa sangat baik untuk masalah apa?


Bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan, sinus, alahan, , gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau dan detoksifikasi. 

Apa keistimewaan Alfalfa? 

Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria. 

Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa: 

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan. 

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata. 

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik. 

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya. 

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur. 

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat. 

MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa: 

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf. 

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah. 

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak. 

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf. 

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji. 

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut. 

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak. 

Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa: 

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu 

Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain. 

Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika tapi kini semakin digemari rakyat Malaysia dimana rata-rats milkbooster produk pasti memasukkan herba Alfalfa ke dalamnya. 

AWAS!!!! 

Tidak semua alfalfa adalah sama, alfalfa yang didapati di supermarket adalah alfalfa sprout (biji cambah). Alfalfa lain mungkin ditanam dengan kaedah yang tak mementingkan teknologi hijau.


Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.

Jom tengok sket testimoni pengguna Alfalfa


Kalau nak tahu betul ke tidak apa yang dicakapkan oleh pengguna di atas, kena la cuba.

Jangan lupa hubungi saya untuk konsultasi percuma dengan pembelian mana-mana produk Shaklee melalui saya.

Nak lagi istimewa?? Cer hubungi saya dulu..

Kredit/Sumber: buku nutrisi Shaklee, blog, manual produk Shaklee, kelas Nutrisi. 

* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. 

*Harga pos RM10.60 (Semenanjung), RM21.20 (Sabah/Sarawak). 


Penafian! Segala maklumat mengenai produk di blog ini bukanlah bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...