Home » » Kenapa Saya Perlukan Supplemen

Kenapa Saya Perlukan Supplemen

SUPPLEMEN? PENTING KER?

Penting atau tidak supplemen ni ikut perspektif sendiri. Macam penting atau tidak kereta sendiri? Boleh je naik kenderaan awam kan.,sampai juga destinasi.

Tapi bila berkait dengan kesihatan, kita perlu buka minda, hati dan dompet kerana antara semua harta yang kita miliki, kesihatan adalah harta paling mahal.

Tak guna duit berkepuk tapi terlantar atas katil. 

Boleh tengok borang dibawah untuk semak sekiranya kita ada tak maslaah dibawah.
Jika kebanyakkan "ya", memang anda memerlukan extra iaitu supplemen.



Apapun sakit itu adalah ujian pembersih dosa dan menaikkan darjat kita.
Cuma jangan kita berserah tanpa berusaha.
Nabi sendiri pun amalkan pemakanan yang baik dan halal serta mementingkan penjagaan kesihatan.

Mungkin tak semua orang perlukan supplemen. Jadi, jom kita tengok gerangan siapakah yang perlu atau dinasihatkan ambil supplemen sebagai back up nutrisi dia tu.

GOLONGAN YANG PERLUKAN SUPPLEMEN

1. Yang kerap tidur lewat
2. Yang tidak exercise
3. Yang kurang ambil sayur dan buah-buahan
4. Mudah selsema dan demam
5. Yang mempunyai sejarah keturunan pesakit kanser dan kronik.
6. Ibu menyusu dan hamil
7. Golongan yang mudah stress

Di atas mungkin sebahagian sahaja.

Testimoni di bawah contoh pesakit kronik yang memerlukan back up supplemen.



Kenapa golongan di atas perlu back up supplemen?

Kerana kebanyakkan dari kita berpenyakit bukan dari pemakanan sahaja tapi lifestyle termasuk pekerjaan turut memberi kesan kepada tubuh badan kita.

Stress antara faktor utama kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser.
Ia bukan sahaja menyebabkan sel tidak berfungsi dengan baik malah merembeskan hormon yang tidak sihat yang boleh menganggu sistem dalam badan.

Dengan semata-mata pemakanan yang belum tentu cukup nutrisi terutama orang yang sangat sibuk, amat tidak cukup untui membekalkan nutrien yang diperlukan oleh sel.

Maka dengan itu, supplemen yang selamat dan berkesan perlu diambil agar mana kekurangan yang tidak mampu diambil melalui pemakanan biasa dapat ditampung oleh supplemen.

Orang yang sistem imun rendah mungkin memerlukan vitamin C lebih dan orang yang sentiasa stress mungkin memerlukan B-kompleks lebih.

Tapi, awas jangan ambil sebarang supplemen.

Semak latarbelakang syarikat pengeluar.
Semak isi kandungan supplemen.
Semak alamat syarikat pengeluar dan HQ agar sebarang masalah dihadapi kita tahu tempat untuk dituju.

Jangan sebarang membeli terutama di media sosial hanya kerana harga murah kerana kita sedang deal dengan kesihatan kita.

Last but not least, jika anda bimbang tidak pasti dengan supplemen di pasaran, Shaklee adalah pilihan terbaik kerana:

1. Diasaskan oleh Dr Forest C. Shaklee sejak 60 tahun yang lalu.
2. Merupakan syarikat supplemen no.1 di US
3. Sentiasa menjalankan kajian lebih 100000 ujian kualiti setiap tahun
4. Pelaburan sebanyak $250 juta dalam ujian makmal dan R&D
5. Mempunyai landmark study.
6. Syarikat pertama di dunia yang " climate neutral".




Dengan tema " sentiasa selamat, sentiasa berfungsi dan sentiasa mesra alam"  sangat sesuai kerana semua produk Shaklee bebas bahan kimia merbahaya.

Apapun suka diingatkan bahawa supplemen bukan ubat. Ia lebih kepada fungsi mencegah kerana mencegah itu lebih baik dari mengubat.
Andai sudah berpenyakit, harus berjumpa doktor untuk penyembuhan segera.

Konsep supplemen sebagai makanan tambahan tidak menjanjikan penyembuhan segera kerana ia subjektif mengikut individu. In sha Allah dengan ikhtiar dan konsisten produk yang baik, kesihatan kita dapat dikekalkan dengan optimum.

Jom Shaklee.

Hubungi saya jika ingin dapatkan produk Shaklee atau menjadi ahli.





Penafian! Segala maklumat mengenai produk di blog ini bukanlah bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...